Oraşul Arad, aşa cum îl vedem toţi … sau aproape toţi

Activiştii Greenpeace au protestat la Arad împotriva Gazprom

Prea puţin a fost mediatizat acest protest, din pacate sunt mediatizate mult mai mult tot felul de prosti

arctic

Activiştii Greenpeace au protestat la Arad pentru eliberarea celor 30 de persoane arestate în Rusia, în timpul unui protest împotriva forajelor petroliere în zona artică efectuate de către gigantul rus Gazprom.

Cei 15 activişti Greenpeace din România, Ungaria şi Austria au protestat timp de mai multe ore în faţa unei benzinării Gazprom din Arad pentru eliberarea a 30 de persoane, 28 de activişti Greenpeace şi 2 jurnalişti – arestaţi pe 18 septembrie în Rusia în timp ce manifestau paşnic pe o platformă petrolieră Gazprom din Marea Peciora împotriva forajelor petroliere efectuate în zona Arctică. Potrivit celor de la Greenpeace, cei 30 au fost acuzaţi de piraterie, iar ulterior de huliganism şi dacă vor fi condamnaţi riscă mulţi ani de închisoare.

Patru dintre protestatari s-au urcat pe acoperişul bezinăriei cu 2 pancarde… pe 1 scria „Gazprom egal distrugerea Arcticii” şi iar pe cealaltă scria în limba engleză, „Eliberaţi-i pe cei 30 din Arctica”. După câteva ore, cei 4 au coborât de pe acoperiş. Alţi 2 protestari purtau costum de urs polar, iar ceilalţi purtau afişe cu mesaje împotriva Gazprom şi împotriva exploatărilor petroliere din Artica.

Potrivit Greenepeace, peste 2 milioane de oameni din toată lumea au trimis mesaje către ambasadele Rusiei, cerând eliberarea celor 30, iar prin cei care solicită acest lucuru se află 13 laureaţi ai premiului Nobel, dar şi preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, cancelarul Germaniei, Angela Merkel şi premierul britanic David Cameron.

Protestul a fost singular în România şi face parte dintr-o serie de proteste care au loc la nivel mondial în 41 de ţări şi 222 de oraşe. La faţa locului au ajuns poliţiştii şi jandarmii, care i-au legitimat pe cei 15 protestatari, aceştia neavând autorizaţie.

Şapte dintre activiştii Greenpeace care au protestat la Arad au fost amendaţi de jandarmi cu câte 500 de lei. Aceştia au anunţat că vor contesta amenzile în instanţă.

free_the_Arctic_Greenpeace

IMG_2494

IMG_2515

IMG_2529

IMG_25291

IMG_25292

Nota 10 pentru cei care au curaj sa protesteze impotriva abuzurilor

sursa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s